gczomerweek.nl 2013

 

GC Zomerweek

 Nieuwe inzichten opdoen over werk, relaties, opvoeden en genieten van je leven?

 

Over de week

Uitgangspunt

Op de zomerweek gaan we Verbindende Communicatie (ook wel "Geweldloze Communicatie genoemd, zie het kopje "Meer over GC') in de praktijk brengen, zowel in workshops als in het 'dagelijks (vakantie-)leven'.

Tijdens de week kun je mensen ontmoeten die willen geven en ontvangen op basis van openheid en gelijkwaardigheid. De trainer in de ene workshop is een deelnemer in een andere workshop en omgekeerd.

 

Invulling van de week

De locatie is geregeld,  er wordt voor ons vegetarisch gekookt en er is een dagindeling opgesteld (zie verder hieronder). Om het makkelijk te maken om een aantal deelnemers beter te leren kennen en iedereen voldoende gelegenheid te geven zich uit te spreken in wat er leeft, worden er groepjes samengesteld van ongeveer 5 personen, die dagelijks samenkomen, dit noemen we "empathiegroepjes".
 
De verdere invulling van het programma vindt plaats tijdens deze week. Dat betekent dat alle deelnemers daar invulling aan kunnen geven. Bij de ochtendsessie kan een ieder die dat wil een workshop aanbieden. Die worden gegeven door iedereen die aan de week deelneemt, zowel trainers als niettrainers. Er zijn dus vooraf geen workshops geregeld of trainers ingehuurd!
Je kunt ook in de groep mondeling of schriftelijk vragen om workshops over thema's die jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld familie, werk, relaties, opvoeding. Voorgaande jaren was er bijvoorbeeld ook meditatie, yoga, spiegelogie, massage, muziek, een wandeling, zwemmen. Workshops in geweldloze communcatie vormen meestal hooguit 50% van alle activiteiten.

 

Voor kinderen zijn er vaak speelse activiteiten. We proberen ruimte te geven voor ieders behoeften. Heb je zin om een boek te lezen in de zon, ook prima! Aan het eind van de dag komt iedereen weer een moment bij elkaar om te vertellen wat er aan het eind van de dag leeft, ook wel 'rouwen en vieren' genoemd.

Ook buiten het programma is er volop gelegenheid om te ervaren hoe verbindende communicatie in de praktijk werkt. De GC-zomerweek is een inspirerende manier van vakantie vieren in een sfeer van harmonie, wederzijds respect en warm contact.

De week is bedoeld voor iedereen: mensen die alleen komen, mensen die samen komen (ook gezinnen), jong en oud, beginners en gevorderden in verbindende communicatie. De voertaal is Nederlands.

Kinderactiviteiten: vraag en aanbod

De voorgaande jaren werden spontaan kinderactiviteiten georganiseerd door deelnemers (niet altijd ouders!). Veel ouders waardeerden dit: het ontnam hen deels de zorg voor hun kinderen en gaf hen zo vrijheid om dingen zonder de kinderen te doen.

 

 

Dagindeling

Zoals hierboven gezegd bepaal jij als deelnemer mede de dagindeling. Als uitgangspunt dient de indeling van vorig jaar:

7.15             -  wakker worden +  vroege vogel workshop(s)
8.00             -  ontbijt
8.45             -  afwas  van het ontbijt

9.30             - samenkomst met: inspiratie, mededelingen, samenstellen dagprogramma
10.30           - koffie-/theepauze
11.00-12:50 - ochtendactiviteiten en workshops
13.00           - warme lunch
14:00           - afwas van de lunch

15.00-16:50 - middagactiviteiten/ -workshop
17.00           - samenkomst empathie-groepjes
18.00           - broodmaaltijd en soep
19.00           - afwas van het avondeten

20.00          - Gezamelijke avondbijeenkomst, met ruimte om te vieren en te rouwen
21.15          - avondactiviteiten/workshops

De organisatie stelt voor dit jaar meer ruimte te geven aan de behoeften aan ontspanning en spelen in het programma, omdat het huidige programma volgens veel deelnemers nogal nadruk legt op veel serieus praten (plenaire sessies, workshops, buddygroepjes). Ontbijt kan vanaf 8 uur,  maar omdat we dat zelf klaarzetten, kan dat ook later worden. De overige etenstijden staan vast: lunch is om 13 uur, diner (broodmaaltijd) om 18.30 uur.


Bij alle onderdelen ben je vrij mee te doen of weg te blijven, bij de gezamenlijke sessies (om 9.30 en 20.00) is het wel prettig en handig als iedereen er bij is.

Toelichting

De ochtend-samenkomst van 9.30-10.30 kent drie vaste onderdelen:

 

1-een moment van inspiratie

We beginnen met een moment waarop een deelnemer iets met de groep kan delen dat hem of haar inspireert. Het kan een lied, tekst, dans of .... zijn wat inspireert en beleefbaar maakt waarom we bij elkaar zijn en bezig zijn met verbindende, geweldloze communicatie. Als dit idee je aanspreekt kun je daar nu al over denken en wellicht iets meenemen.

 

2- mededelingen

Ruimte voor het afstemmen van behoeftes, het uiten van verzoeken en het maken van afspraken.

 

3-samenstelling van het programma voor de komende dag

Vaststellen wie deze dag activiteiten willen faciliteren, waarover, waar en hoe laat. Tip: als je nu al weet dat je (misschien) een workshop wilt geven of een vaardigheid met andere deelnemers wilt delen, neem dan daarvoor de evtentuele benodigde spullen mee.  Zie voor een lijst van materialen die aanwezig zijn bij Maitreya het kopje 'de locatie'.

 

 

 

 

Welkom

Over de week

De locatie

Praktisch

Meer over GC