Over de week>

Geweldloze Communicatie Zomerweek 2018

GC oefenen en vakantie in een!

Vragen? Stel ze aan het organisatieteam.

info@gczomerweek.nl

Geweldloze Communicatie Zomerweek

Uitgangspunt

 

Op de zomerweek gaan we geweldloze communicatie (zie het kopje "Wat is gc eigenlijk?"') in de praktijk brengen, zowel in workshops als in het 'dagelijks (vakantie-)leven'.

 

Tijdens de week kun je mensen ontmoeten die willen geven en ontvangen op basis van openheid en gelijkwaardigheid. Alle activiteiten (ook wel "workshops" genoemd) worden door de deelnemers zelf gegeven. Er zijn vaak ook trainers aanwezig, maar we weten nooit van te voren wie zich aanmeldt en wie welke trainingen gaat geven.

 

Aanpak

Het het leuke van deze week dat we profiteren van elkaars talenten.

Volgens een beproefde aanpak stellen we dagelijks gezamenlijk een gevarieerd (keuze-)programma samen van activiteiten. Een deel van deze activiteiten, meestal pakweg de helft, gaat over gc, zodat iedereen zijn kennis en vaardigheid in gc kan vergroten. Voor mensen die weinig ervaring hebben zullen er introductie-workshops zijn. Je kunt voorstellen doen voor workshops over thema's die jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld familie, werk, relaties, opvoeding. Iedereen die aanwezig is kan zelf workshops aanbieden. Er is volop ruimte om zelf workshops of activiteiten aan te bieden, over gc of andere onderwerpen waarvoor belangstelling bestaat, of gewoon voor de ontspanning. Voorgaande jaren bijvoorbeeld ook allerlei soorten meditatie, yoga, nlp, massage, biodanza, stilte-wandelingen, samen een film kijken, spelletjes doen.

 

We proberen als groep aandacht te hebben voor /ruimte te bieden aan horen van ieders behoefte. Heb je zin om een boek te lezen in de zon, ook prima! Ook buiten het programma is er volop gelegenheid om te ervaren hoe verbindende communicatie in de praktijk werkt. De gc-zomerweek is een inspirerende manier van vakantie vieren in een sfeer van harmonie, wederzijds respect en warm contact.

 

De week is bedoeld voor iedereen: mensen die alleen komen, mensen die samen komen (ook gezinnen), jong en oud. Ervaring met gc is geen voorwaarde, bereidheid om hierin te leren en groeien wel. De voertaal is Nederlands.

 

 

Kinderactiviteiten: vraag en aanbod

 

De voorgaande jaren werden vaak spontaan kinderactiviteiten georganiseerd door deelnemers (niet altijd ouders!). Veel ouders waarderen dit: het gaf hen meer ruimte om dingen zonder (zorg voor) de kinderen te doen.

 

Empathie-groepjes

Om het makkelijk te maken om een aantal deelnemers beter te leren kennen en iedereen voldoende gelegenheid te geven uit te spreken er leeft, worden er deelgroepen samengesteld van ongeveer 5 personen, die dagelijks samenkomen.

 

Dagindeling

Zoals hierboven gezegd bepaal jij als deelnemer mede de dagindeling. Als uitgangspunt dient de indeling van vorig jaar:

 

7.15 - wakker worden + vroege vogel workshop(s)

8.00 - ontbijt

8.45 - afwas van het ontbijt

9.30 - samenkomst met: inspiratie, mededelingen, samenstellen dagprogramma

10.30 - koffie-/theepauze

11.00-12:50 - ochtendactiviteiten en workshops

13.00 - warme lunch

14:00 - afwas van de lunch

15.00-16:50 - middagactiviteiten/ -workshop

17.00 - samenkomst empathie-groepjes

18.00 - broodmaaltijd en soep

19.00 - afwas van het avondeten

20.00 - plenaire samenkomst, afgesloten met vieren en rouwen

21.15 - avondactiviteiten/workshops

 

Waarschijnlijk zal de werkelijke indeling hier niet veel van afwijken. De etenstijden staan in elk geval vast. Ook al vragen we je in elk geval bij de gezamenlijke sessies om 9.15 en 20.00 aanwezig te zijn - willen we benadrukken dat je bij ALLE onderdelen vrij bent mee te doen of weg te blijven!

 

 

Toelichting op de dagindeling

 

De ochtend-samenkomst van 9.30-10.30 kent drie vaste onderdelen:

 

1-een moment van inspiratie

 

We beginnen met een moment waarop een deelnemer iets met de groep kan delen dat hem of haar inspireert. Het kan een lied, tekst, dans of .... zijn wat inspireert en beleefbaar maakt waarom we bij elkaar zijn en bezig zijn met verbindende, geweldloze communicatie. Als dit idee je aanspreekt kun je daar nu al over denken en wellicht iets meenemen.

 

2- mededelingen

 

Ruimte voor het afstemmen van behoeftes, het uiten van verzoeken en het maken van afspraken.

 

3-samenstelling van het programma voor de komende dag

 

Vaststellen wie deze dag activiteiten willen faciliteren, waarover, waar en hoe laat. Tip: als je nu al weet dat je (misschien) een workshop wilt geven of een vaardigheid met andere deelnemers wilt delen, neem dan daarvoor de evtentuele benodigde spullen mee. Zie voor een lijst van materialen die aanwezig zijn in de "Verdieping" het kopje 'de locatie'.

 

Aan het eind van de dag komen we samen om te horen en desgewenst te vertellen wat er aan het eind van de dag leeft. Welke dingen je ervaren hebt, en welke behoeften daarbij wel of niet vervuld zijn. Dit wordt in gc ook wel 'rouwen en vieren' genoemd. Dat klinkt heftig, maar kan ook om kleine dingetjes gaan. Elke dag is er wel iets waardevol genoeg om aan terug te denken!

GC Zomerweek 2018

 

 

De inschrijving is nog niet geopend